Piano House - Powiśle - Warszawa - warto zobaczyć w iwaw
Piano House


Piano House

Nowoczesny, wykończony w wysokim standardzie apartamentowiec ma boczne ściany wykończone jasnymi i ciemnymi płytami, dając złudzenie klawiszy pianina. Obok znajduje się (nienależący do budynku) plac zabaw. Od II wojny światowej był tu skwer, nazwany w XXI wieku skwerem rodziny Fijewskich. Wcześniej pojawiała się w tym miejscu zabudowa magazynowa, m.in. XVIII-wiecznego spichlerza, jednak w większości teren nie był zabudowany.

plac zabawplac zabawzabudowa wielorodzinnazabudowa wielorodzinnaścieżka rowerowaścieżka rowerowa

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić to miejsce w Warszawie:

  • Ulice:   ulica Topiel, ulica Zajęcza
  • Rok powstania:  2012-2014
  • Obszar MSI:  Powiśle
  • Wysokość:   18 m
  • Funkcja:  mieszkaniowa
  • Styl:  modernizm
  • Związane osoby: Lubomirski Józef Karol

Opis urbanistyczny:

Piano House (ul. Topiel #11) to sześciokondygnacyjny budynek mieszkalny [1]. Początkowo pięciokondygnacyjny miał mieć 81 apartamentów. Budynek powstał jednak według projektu, w którym istnieje możliwość łączenia mieszkań [6]. Ostatecznie sprzedano 68 apartamentów, o powierzchni 30-260 m2 [3]. Powierzchnia użytkowa wynosi ponad 7000 m2, w tym powierzchnia mieszkalna 5300 m2 i powierzchnia handlowo-usługowa 700 m2 (dwa lokale usługowe o powierzchni 290 m2 i 420 m2). Budynek ma trzy kondygnacje podziemne (92 miejsca parkingowe i komórki lokatorskie) [2]. Na ostatniej, wycofanej kondygnacji znajdują się penthousy z tarasami [5]. Na parterze ulokowano duże lobby z recepcją w kształcie wyspy [7], trzy reprezentacyjne hole prowadzące do apartamentów oraz spa i fitness [4].

Autorami projektu są architekci z pracowni Grupa 5 Architekci [6]. Forma nawiązuje do najlepszych tradycji modernizmu międzywojennego, natomiast części wspólne zaprojektowano w stylu art-deco [1]. Do wykończenia fasady użyto naturalnych materiałów wysokiej jakości: piaskowca, granitu, drewna, szkła, metali szlachetnych [2]. Drewniane okna zestawiono z okładzinami z naturalnych kamieni [5]. Elewacja została obłożona jasnożółtym piaskowcem oraz czarnym granitem wykorzystany w dolnych partiach fasady [4]. Eksponowane ściany szczytowe powstały w formie smukłych linii przypominających klawisze fortepianu. Są one podświetlone przez ledowe listwy wkomponowane w zewnętrzną elewację [7]. Ten sam wzór widoczny jest też w układzie posadzki przestrzeni wspólnych wewnętrznych i układzie posadzki wewnętrznego dziedzińca [5].

Inwestycja posiada wewnętrzny dziedziniec otwarty na otaczającą zieleń [7] i ulicę [5], ze specjalnie zaprojektowanymi alejkami, dedykowanym oświetleniem i futurystycznymi kształtami ławek [2]. Pomieszczenie na rowery ma bezpośrednie połączenie ze ścieżką rowerową [7]. Wzdłuż całej wewnętrznej elewacji zaprojektowano przylegający, zadaszony chodnik, będący głównym dojściem do holi wejściowych oraz do pomieszczenia na rowery i wózki [8].

Całość ma konstrukcję monolityczną, żelbetową. Ściany są murowane z elementów o podwyższonej izolacyjności akustycznej. Dach ma formę dachu odwróconego z zielenią ekstensywną bez dostępu dla mieszkańców. Budynek jest ocieplony wełną mineralną o grubości 15 cm. W budynku zastosowano wentylację mechaniczną. Wysokość mieszkań w świetle kondygnacji wynosi 3 metry. W budynku zastosowano balustrady przeszklone z elementami stalowymi i pochwytem ze stali nierdzewnej, posadzki na balkonach i loggiach wyłożono gresem mrozoodpornym lub płytkami terazzo, a parapety są granitowe. Tarasy na ostatnim piętrze oraz w ogródkach na parterze wykonano z paneli drewnopodobnych [9]. Ściany szczytowe umożliwiają kontynuację zabudowy pierzejowej [8]. Głównym wykonawcą jest konsorcjum Bilfinger Berger Budownictwo S.A. oraz IDS-BUD [4]. Inwestorem było Icon Real Estate [2].

Obiekty, pomniki, tablice:

W 2007 roku otwarto przy ul. Zajęczej plac zabaw, warty 280 tys. zł. Sprzęty sprowadzono ze Stanów Zjednoczonych i Szwecji. Na sporym terenie znajdują się tutaj: zjeżdżalnia dla 2-3 latków, karuzela, podwójna huśtawka dla starszych dzieci, piaskownica, dwie huśtawki typu przeciwwaga, kilka ławek, kosz do koszykówki [13].

XVIII wiek i wcześniej:

W miejscu placu zabaw i na południe od niego (w miejscu dzisiejszego skrzyżowania ul. Zajęczej i ul. Cichej) stał spichlerz, a wzdłuż nieistniejącej jeszcze ul. Zajęczej znajdowały się magazyny.

Inicjatorem budowy spichlerza był zapewne Józef Karol Lubomirski, właściciel jurydyki Aleksandria. Spichlerz powstał zapewne przed 1701 rokiem, a ul. Cicha była drogą dojazdową. Potem obiekt kolejno mieścił przez 1740 rokiem szpital, pod koniec XVIII wieku był mieszkalną kamienicą, zaś po 1837 roku działała w nim fabryka gumy elastycznej Józefa Wimera [14].

W połowie XVIII wieku na północ od spichlerza (i innych zabudowań gospodarczych) był ogród. Całość należała do jednego z okolicznych pałaców, zapewne pałacu Gozdzkich-de Nassau, którego grunty obejmowały późniejsze Dynasy. Od 1845 roku właścicielem był terenów hrabia Seweryn Uruski, a od 1891 roku jego córka, księżna Maria Światopełk-Czetwertyńska [14]. Miejsce, w którym znalazł się apartamentowiec nie było zabudowane. Były tu tereny zielone otaczające tor wyścigowy na Dynasach.

XIX wiek:


XIX wiek

Niestety nie wiemy nic o tym miejscu w wybranym temacie.

Baza stron www, gdzie można znaleźć grafiki:

Tor Dynasy

[1900] Tor Dynasy (źródło)

Okres międzywojenny:

Po 1929 roku Maria Światopełk-Czetwertyńska zainicjowała parcelację terenów pod skarpą oraz wytyczenie alei Pod Skarpą, przedłużenia ul. Cichej. W ramach przygotowań rozebrano spichlerz [14].

II wojna światowa i Powstanie Warszawskie:

W 1944 roku na rogu ul. Zajęczej i Topiel znajdowała się barykada powstańcza [14].

Odbudowa stolicy:

Tuż po II wojnie światowej od strony skrzyżowania ul. Zajęczej i ul. Topiel była spora posesja z dużym placem w miejscu obecnego placu zabaw.

Baza stron www, gdzie można znaleźć grafiki:

Zabudowania

[1945] Zabudowania (źródło)

Skrzyżownie ul. Zajęczej i ul. Topiel

[1950] Skrzyżownie ul. Zajęczej i ul. Topiel (źródło)

Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel

[1950] Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel (źródło)

Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel

[1950] Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel (źródło)

Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel

[1950] Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel (źródło)

Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel

[1950] Skrzyżowanie ul. Zajęczej i ul. Topiel (źródło)

Czasy PRL-u:


Czasy PRL-u

Niestety nie wiemy nic o tym miejscu w wybranym temacie.

Przemiany 1989-2000:


Przemiany 1989-2000

Niestety nie wiemy nic o tym miejscu w wybranym temacie.

XXI wiek:

Przez okres PRL-u był to nadal pusty plac z pojedynczymi drzewami. Przed 2001 rokiem przez jego środek prowadziła ścieżka rowerowa, tworząca szlak rowerowy wzdłuż skarpy [10]. W listopadzie 2008 roku skwer ten otrzymał nazwę Tadeusza, Marii, Barbary, Włodzimierza Fijewskich, którzy mieszkali w pobliżu [11]. Po rozpoczęciu inwestycji, ścieżka została urwana.

Budowa apartamentowca ruszyła w maju 2012 roku, a zakończyła się wiosną 2014 roku [2]. Cena trzypokojowego mieszkania wynosiła ok. 20 tys. zł/m2, a cena miejsca w hali garażowej 75000, 60000, 50000 zł odpowiednio do poziomu kondygnacji (-1, -2, -3) [9]. Inwestycja otrzymała nagrodę w konkursie Luksusowa Marka Roku 2013, została też wyróżniona w kategorii Przyjazny Deweloper 2013 [5].

Baza stron www, gdzie można znaleźć grafiki:

Skwer Fijewskich

[2010] Skwer Fijewskich (źródło)

Skwer Fijewskich

[2011] Skwer Fijewskich (źródło)

Skwer Fijewskich

[2011] Skwer Fijewskich (źródło)

Skwer Fijewskich

[2012] Skwer Fijewskich (źródło)

Wizualizacje

[2012] Wizualizacje (źródło)

Wizualizacje

[2012] Wizualizacje (źródło)

Wizualizacje

[2012] Wizualizacje (źródło)

Wizualizacje

[2012] Wizualizacje (źródło)

Wizualizacje

[2012] Wizualizacje (źródło)

Osiedle

[2012] Osiedle (źródło)

Wizualizacja

[2012] Wizualizacja (źródło)

Wizualizacje

[2012] Wizualizacje (źródło)

Budowa

[2012] Budowa (źródło)

Projekt zagospodarowania kwartału

[2012] Projekt zagospodarowania kwartału (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Teren placu zabaw

[2013] Teren placu zabaw (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Budynek po ukończeniu

[2013] Budynek po ukończeniu (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Budowa

[2013] Budowa (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Rzut

[2014] Rzut (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Piano House - wnętrza

[2014] Piano House - wnętrza (źródło)

Piano House - wnętrza

[2014] Piano House - wnętrza (źródło)

Osiedle

[2014] Osiedle (źródło)

Osiedle

[2014] Osiedle (źródło)

Rzut

[2014] Rzut (źródło)

Rzut

[2014] Rzut (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Piano House

[2014] Piano House (źródło)

Apartamentowiec

[2014] Apartamentowiec (źródło)

Apartamentowiec

[2014] Apartamentowiec (źródło)

Piano House

[2015] Piano House (źródło)

Hol wejściowy

[2015] Hol wejściowy (źródło)

Fasada

[2015] Fasada (źródło)

Fasada

[2015] Fasada (źródło)

Wnętrze

[2015] Wnętrze (źródło)

Dziedziniec

[2015] Dziedziniec (źródło)

Budynek

[2015] Budynek (źródło)

Budynek

[2015] Budynek (źródło)

Wnętrza

[2015] Wnętrza (źródło)

Oświetlenie

[2015] Oświetlenie (źródło)

Piano House

[2016] Piano House (źródło)

Wnętrza

[2016] Wnętrza (źródło)

Wnętrza

[2016] Wnętrza (źródło)

Wnętrza

[2016] Wnętrza (źródło)

Budynek

[2016] Budynek (źródło)

Budynek

[2016] Budynek (źródło)

Budynek

[2016] Budynek (źródło)

Piano House

[2016] Piano House (źródło)

Piano House

[2016] Piano House (źródło)

Piano House

[2017] Piano House (źródło)

Fasada

[2017] Fasada (źródło)

Budynek

[2018] Budynek (źródło)

Zaktualizowano: 02 - 2019