Centrum Personalizacji Dokumentów


Centrum Personalizacji Dokumentów

Teren przy Smyczkowej to przedpole fortu Służewiec (VIIIA). Do lat 60-tych XX wieku były to pola i łąki. Później powstał tajemniczy budynek wojskowy. Obecnie powstaje nowoczesna siedziba MSW, z charakterystyczną krzywizną bryły.

biurowiecbiurowiecurządurząd

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić to miejsce w Warszawie:

  • Ulice:   ulica Smyczkowa
  • Rok powstania:  2014-2015
  • Obszar MSI:  Służew
  • Wysokość:   0 m
  • Funkcja:  biurowa
  • Styl: 
  • Związane osoby:

Odbudowa stolicy:

Na zdjęciach satelitarnych z 1945 roku w miejscu tym znajdowały się pola i łąki. Miejsce, w którym obecnie jest biurowiec to przedpola Fortu Służewiec (VIIIA), powstałego jak cała Twierdza Warszawa w 1883 roku [6].

Baza stron www, gdzie można znaleźć grafiki:

Parcelacja

[1932] Parcelacja (źródło)

Fort i okolica

[1939] Fort i okolica (źródło)

Czasy PRL-u:

Wcześniejszy budynek w tym miejscy był z lat 60-tych XX wieku [5]. Chodziły pogłoski, że znajdował się tam areszt, w którym Urząd Bezpieczeństwa trzymał przesłuchiwanych, działała też zagłuszarka. W ramach dezinformacji znajdowała się tabliczka „Straż Pożarna”, a terenu pilnowali wartownicy z kałasznikowami MSW. Potem została tylko budka strażników. Prostopadle do Smyczkowej położony był budynek wykładowy, z klimatyzatorami na ścianach, w drogim mieściła się stołówka. Z tyłu znajdowały się anteny satelitarne [1]. Stojący do tej pory przy Smyczkowej (i użytkowany przez MSWiA) biurowiec nie spełniał wymaganych norm dla Centrum Personalizacji Dokumentów [3].

XXI wiek:

W 2014 roku budynek wyburzono i rozpoczęła się budowa Centrum Personalizacji Dokumentów [2]. Koszty w przypadku budowy nowego obiektu okazały się być niższe niż w przypadku modernizacji budynku z lat 60-tych [5]. W obiekcie zaprojektowano pomieszczenia i magazyny biurowe, a także pomieszczenia socjalne [2]. Projekt architektoniczny gmachu przygotowała pracownia Pas Projekt Archi Studio, budowę realizuje firma Zab-Bud [3].

Zastosowane materiały i kolorystyka wynikają z wymogu nadania surowego, zimnego wyrazu całej inwestycji. Najczęściej używanymi materiałami są: blacha tytanowo-cynkowa na elewacji, stalowe ruszty zamiast sufitów podwieszonych w przestrzeniach ogólnodostępnych, posadzki wykończone czarnym gresem i szarymi wykładzinami oraz nieotynkowane ściany. Okna od zewnętrznej strony zostały zlicowane z okładziną elewacji i zaprojektowane jako barwione w kolorze szarym tak aby jak najmniej wyróżniały się na tle całego budynku. Stonowana kolorystyka została przełamana elementami drewnianymi w holu i wewnątrz pomieszczeń biurowych. Dynamika bryły zewnętrznej którą uzyskaliśmy poprzez skręcenie i przemieszczenie ścian odsłania widok na zabytkowy fort i park który znajduje się od północy terenu inwestycji [5]. Dodatkowo zostało uniesione na słupach naroże [3]. Powierzchnia użytkowa czterokondygnacyjnego gmachu wyniesie ponad 4800 m2 [4]. Projekt ma zostać oddany w 2015 roku [2].

Baza stron www, gdzie można znaleźć grafiki:

Fort Służewiec

[2000] Fort Służewiec (źródło)

Pierwszy budynek

[2011] Pierwszy budynek (źródło)

Bryła biurowca

[2014] Bryła biurowca (źródło)

Projektowana aula

[2014] Projektowana aula (źródło)

Foyer

[2014] Foyer (źródło)

Wizualizacja sali dyrekcji

[2014] Wizualizacja sali dyrekcji (źródło)

Akt erekcyjny nowego budynku

[2014] Akt erekcyjny nowego budynku (źródło)

Budowa frontu

[2014] Budowa frontu (źródło)

Zaktualizowano: 02 - 2015